Thursday, June 10, 2010

stok EBM


Ini adalah hasil stok EBM ummi untuk afy. Kadang2 ummi risau, cukup ke x susu untuk afy sehingga umur afy 6 bulan? Dan seterusnya 2 thun? Setiap kali pam mesti terfikir mende yang sama. Hrm..xpela, doakanlah semoga ummi berjaya menyusukan afy sehingga umur afy 2 thn. Ameen. Mase pantang ummi xpam pon. Memang ummi terlambat beli pam n buat persediaan untuk mengumpul stok EBM afy. Mengikut sumber yang ummi baca, seelok2nya pam seawal yang mungkin sebab semasa pantang, susu banyak. Ummi mula pam susu selepas pantang n 2 minggu sebelum ummi start keje balik. Ummi ajak abi pergi Bangi untuk beli pam susu Spectra 3. Alhamdulillah sampai hari ni, pam Spectra 3 sungguh serasi dgn ummi. Abi pulak memang sangat supportive. Sentiasa menyokong ummi. Bukan setakat dalam hal menyusukan afy tetapi dari semua aspek. Dan abi banyak tolong ummi. Mase ummi tgh pam susu, abi yang tolong ummi labelkan susu. Dia tolong ummi labelkan n kadang2 tolong ummi basuh corong pam susu n botol. Walaupun nampak macam pertolongan tu kecik je, tapi, itu pon sungguh bernilai buat seorang isteri. Serius.

Bila ummi dah masuk kerja, abi yang banyak tolong basuh botol susu yang afy guna, corong pam susu, sterile sume peralatan tu & lap kering. Abeh tu apa plak si isteri ni buat, if sume mende suami dia je yang buat? Aha. Ni la namanya bekerjasama & tolong menolong dalam kehidupan berumahtangga. If satu hari tu, ummi masak, abi la yang basuh sume peralatan tu and if hari tu, abi plak yang masak, ummi plak yang take over basuh peralatan tu. Ummi xnak amek kesempatan di atas kerajinan suami ummi melainkan afy meragam. Tapi, alhamdulillah afy memang seorang anak yang baik. Ummi & abi boleh buat kerja masing-masing and afy main2 sendiri. Afy bukan jenis yang perlu diangkat, diriba sepanjang masa. Melainkan afy nk susu. Dia akan resah gelisah. Ummi & abi dah cukup faham gaya afy if dia nak minum susu. Allhamdulillah semoga afy menjadi anak yang soleh bila besar nanti.

Owh, lupa plak. Actually ummi nak cerita pasal jadual ummi pam susu. Ummi xde jadual yang spesifik sbb kerja ummi sentiasa travel ke klinik kesihatan. Jadi, ummi amek masa lunch hour shj untuk pam susu. Walaupon sebenarnya, dalam pukul 10-11 pon ummi dah rase bengkak susu. Tapi, nak buat macam mana. Lansung xsempat nak pam n rase xselesa nak pam kat tempat laen melainkan bilik ummi sendiri. So, ummi tahan je la. Selalunya, ummi pam sekali sahaja and dapat lebih kurang 16oz. Kadang2 if ummi ade mase, ummi akan pam 2 kali and akan dpt lebih kurang 20oz ++. Alhamdulillah rezeki afy. So, bila dah pam ummi masukkan dalam bekas dadih and labelkan. Ummi dah siap2 bawak cooling bag ade 3 ice packs. Macam leceh nk tumpang2 peti sejuk klinik. Bila balik rumah terus ummi transfer masuk peti sejuk.

Sekarang nie, umur 2 bulan, afy minum sebanyak 16oz sehari, 4 kali minum (ni semasa berada di rumah pengasuh. Waktu malam, afy minum direct). So, ummi xdpt nak tambah stok EBM semasa weekdays. Jadi, pam mase weekend la yang dpt membantu menambahkan stok EBM. Untuk mengira berape oz setiap baby perlukan adalah mengikut berat badan baby tersebut. 150ml/berat badan (kg). Ni untuk sehari. So, bila berat badan baby bertambah, maka jumlah susu yang diperlukan pon akan bertambah. Itu yang buat ummi lagi risauuu. Next week check up kat klinik. Mase tu berat afy akan ditimbang dan ummi & abi akan kira balik jumlah susu yang afy perlukan setiap kali minum. Hope berat afy pon akan naik mengikut graf. InsyaALLAH.

5 comments:

sHarEna said...

Wow..banyaknyer stok. Byk jugak dapat sekali pump yer. Rezeki anak kann :))

Utk Naurah, alhamdulillah setakat nie 3oz per session masih lg relevan. Kt nursery kite bekalkn 3ozx5 bottles=15oz. Setakat nie masih cukup & sometimes ade lebih sebotol.

Mlm Naurah bangun dlm 3 kali means 3ozx3=9oz, total up sehari Naurah consumed 24oz. Ok kot ekk? Hrpnye normal lah bg bb yg seusianya :)

cik fiza said...

tahniah ummi sa'ra... i salute u hehehe pengalaman yg sangat2 menarik untuk semua ibu2.. nnt kalo afy dh besar mesti dia bangga ngan ummi n abi dia...

ssysara said...

sharena: alhamdulillah rezeki afy..erm, insyaallah, ok la tu..as long as berat die naik ikut graf..tapi berape berat naurah dh skng? nmpk mcm bam2 jugak tu..hehe..comel sngt!!

fizzie: thanks a lot dear..insyaAllah..;) u nt bila dah ade anak pon akan jadi mcm i jugak..hehe..

oozing87 said...

akak, EBM ni ade expiry date x?
then nak guna, take it out from peti ais n hangat kan ek?
--hehehe, kene blaja sbb xtau y ni--

ssysara said...

ade expiry date..bergantung pada suhu peti n kat mane disimpan..if simpan dlm freezer, tahan selama 3 bulan (bagi peti 2 pintu) & if simpan kat peti bwh, tahan 3 hari je..kalu suhu bilik, tahan 4 jam shj..;)

who's amung us