Monday, June 7, 2010

pengalaman melahirkan Safiyullah...part 1

Saturday, 6 March 2010, around 5.00pm

Waktu ni keluar g jalan ke Jusco, Seremban 2..tiba2 rase skt pinggang belah kiri je..belah kanan xsakit pon..ingatkan sakit sekejap je, then betul2kan la sket pinggang n my hubby pon urut2 la sket..but, skt xhilang jugak malah maken skt!!..nak je buat2 xskt n jalan mcm biasa tapi xleh..serius!! xpenah rase skt mcm tu..slalunyer lenguh2 sekejap then akan hilang..ni, xilang2 wpon dh diurut oleh hubby! Dalam hati dh nk bersalin dah ke nie?? Cuaknyeerr!! baru je nak masuk 37 weeks..awalnyer..ade 3 weeks lagi..hubby ckp ade kemungkinan nk bersalin dah kot..huhu..terus cuak & fikiran xbenti2 dok pk situasi dalam labor room..padahal xpenah pon masuk labor room..hubby penah citer sket2 je..terus hubby ajak balik rumah..tapi, bgtahu hubby, xnak balik rumah dulu..nak makan..nk makan pizza..haha..tkut kempunan lepas nie dh xdpt makan..so g la masuk pizza hut..makan sambil tahan skt..after makan terus balik rumah..malam tu, still lagi rase skt..xleh duduk lama, berdiri lama, jalan lama2, baring lama2..aduh..seksa betol..hubby dh mula risau..call mek n ma..ask their opinion..then, they said ini mungkin petanda awal nk bersalin..diorng suruh prepare ape2 yg patut..tapi, show belom ade..so, hubby xnak bwk g spital awal2..die ckp kalu warded, asyek kene VE je nt ngn HO laen..my hubby very particular sket bab2 mcm nie..n he decided, nk bawak balik peralatan VE ke rumah..n he’ll do it at home by himself..i just angguk2 je la becoz i know dia lebih mengetahui ape yg terbaik for me n our baby..

Sunday, 7 march 2010

Sakit pinggang masih xilang..yg peliknye sebelah kiri je..n semalam ummi terbangun every hour start from 3am..terbangun n nanges2 kejut hubby suruh dia urut..ini betol2 sakit..mmng xbleh tahan lansung..nk pegi toilet pon my hubby kene papah masuk toilet..owh, maseh lagi teringt perasaan mase menahan skt tu..then, hubby urut2 gune minyak panas..lega sket n bleh tido jugak akhirnya..kol 4am ummi terbangun lagi..mcm nk patah rasenyer pinggang ummi..n ummi rase ini bukan contraction...kol 5, kol 6 ummi akan terbangun..mcm tu la ummi tiap2 malam, smpai la lahirnya afy ke dunia..bayangkan la..seminggu menanggung kesakitan itu..Ahad, hubby keje smpai kol 1 tghari hari je..itu pon die risau yg amat nk tinggalkan wife die sorang kat rumah..tahan skt 1orng2..but, ummi ckp kat die, insyaALLAH ummi ok..kesian plak hubby nt xleh g keje sbb risau je kat wife die ni..n mcm2 la die pesan..alhamdulillah, ok je dok rumah mase hubby g keje..then, kol 1, hubby bwk balik peralatan utk VE..huhu..ummi xpenah kene VE sebelom ni..i ask my hubby, sakit ke? Then, he said..sakit sket je n mungkin rase xselesa sket..tarik nafas betol2 mase die buat nt..n betol ape yg my hubby said..totally agree...xselesa n sakit..mase tgh buat VE tu, my hubby ckp..owh, already 1-2cm..maybe 1.5cm kot..huhu..maksudnyer dah bukak la sket..tp, skt teruk semalam pon, baru 1-2cm yang bukak..huhu..ptng tu, fmly mertua dtng..melawat menantu yg tgh menahan skt nie..mlm, skt maseh x surut...another VE done by my hubby at 4.00 am sbb mase ummi terbangun, rase skt yang amt sngt..and he said, still 1-2cm..ya Allah, baru 1-2cm? Speechless...

Monday,8 March 2010

Sepatutnya hari nie, ummi nk g lapor diri kerja kat Jabatan Kesihatan N9..tapi, memandangkan kesihatan xmengizinkan, hubby suruh dftr esok..tgok keadaan kesihatan esok plak cmane..n sakit pinggang maseh xhilang..hari ni pulak hubby oncall..esok pagi baru balik..hubby kat hospital, xsenang duduk..sekejap2 dia akan call..alhamdulillah ummi ok walaupon skt xhilang..jiran kat sebelah rumah pon dah tau ummi dah mula rase sakit..malam tu, hubby decide nk call jiran sebelah rumah bwk ummi g hosp buat CTG..nk cek jantung baby n contraction..sbb aku rase mcm baby kurang gerak..dh cukup 10 kali gerak tapi, xaktif mcm biase..atau itu hanya perasaan aku je? huhu..sbbnye, mengikut ape yg aku bc, maken dkt nk bersalin, baby akan semakin kurang bergerak..alhamdulillah, jiran plak baik n sudi tolong..pakcik n makcik bwk ummi g hosp..hubby plak tunggu kat hosp..smpai hosp, hubby suruh terus pegi wad Kelas 1..kat situ ade mesin CTG..n hubby dh bgtahu nurse kat ward tu yang ummi akan dtng nk buat CTG..smpai ward, ummi disuruh baring atas katil, then nurse pasangkan wayar2 n letak kat perut ummi..kene tunggu 20 mins..mase tgh buat CTG, hubby dtng dari ward dia..skrng nie hubby tgh posting medical, so quite busy..die dtng tgok sekejap pastu after 20 mins die dtng balik tgok result CTG..ini kali pertama ummi buat CTG ni..sebelom ni xpernah..hubby ckp jantung baby ok tapi mmng dah ade contraction dah..1 in 10 mins, 2 in 10 mins!!!..dimana hubby ckp, itu sudah cukup bagus..hubby g jumpe MO dia n discuss pasal nie..hubby dtng balik, die ckp MO die srh buat VE..another VE? Huhu..redha saje la..lagipon hubby sendiri yg buat..so, xkisah la..n u know, bukaan still lagi 1-2cm..!! so, hubby ask me samada nk masuk ward atau balik rumah..n ummi ckp ummi nk balik rumah..n if anything happen, i’ll let him know as soon as possible..hubby setuju ngn keputusan ummi..ummi balik n kemas borang utk dftr keje esok..mesti pelik kan? Dah rase skit tapi still nk g lapor diri..huhu..ummi yang nk mcm tu..sbb ummi xnk buat penangguhan..esok, hubby cuti..dia yang akan bwk ummi g lapor diri kat JKNS and PKD Rembau..


to be continued...;)

2 comments:

cik fiza said...

cuak nya baca entri u ni sa'ra...

ssysara said...

hehe..bace lagi..ade part 2 plak..;)

who's amung us