Thursday, June 10, 2010

pengalaman melahirkan safiyullah part 3

Seminggu ummi menahan skt pinggang, 3 jam ummi berada dalam ward b4 masuk labor room & 7 jam ummi bertarung nyawa dalam labor room. tepat jam 943 pagi jumaat, ummi selamat melahirkan seorang permata hati kesayangan kami berdua seberat 3.1kg pada minggu ke 37. alhamdulillah bila ummi melihat anak ummi, terus hilang segala rase sakit bersalin n terus tersenyum gembira sepanjang hari tersebut. padahal hanya Allah je yang tahu macam mane rase sakitnya sakit bersalin & sakit kena jahit walaupon dah dibius dan juga sakitnya nak membuang air besar selepas bersalin. untuk pengetahuan readers, ummi kene epi, mase tgh sibuk2 meneran, ummi rase ummi disuntik ubat bius kat bawah tapi ummi xrase lansung bila ummi kena epi. sakit bersalin tu lagi sakit menyebabkan xterasa sket pon kesakitan di gunting. lepas afy selamat dilahirkan, ummi kene jahit dgn nurse not a doctor. nurse tu offer nak jahit n my hubby ckp nurse jahit lagi bagus n lagi cantik dari doctor. lepas hubby bagi balik fon ummi, dia kena balik ward dia n ummi ditinggalkan dalam labor room bersama dgn nurse yang tgh bz menjahit. sebijik macam jahit baju. haha. terasa benang ditarik2..ngilu sgttt!! n of course rase macam dijahit tapi xsakit. hehe. but, bila nak abeh kene jahit baru la rase sakit tu. pedih sngttt!!. mungkin sebab ubat bius dh nk abeh kot. huhu. skt sngttt!! tapi, mase nurse tgh bz menjahit, ummi pon mula menghntr sms kepada sume kawan2 ummi. padahal dalam labor room mane leh gune fon. tetiba, dpt call dari hana yoriee n ummi terus angkat. mase tu tgh dijahit lagi ye kawan2 tapi selamba je angkat fon and ckp ngn hana yoriee. siap gelak2 lagi. seb baik nurse tu x marah.

lama jugak la nurse tu amek mase menjahit. banyak agaknya n ummi xtanye lansung brape bnyk kene jahit. ngeri sungguh!! lebih kurang pukul 11 lebih kot baru la ummi ditolak keluar labor room tapi belum boleh dihantar ke ward lagi. ummi xsbr nk jumpe safiyullah. nak bagi susu and nak pegang dia. tapi, dr yang in charge dtng tnye keadaan ummi. check BP, check rahim sume. lepas tu, baru la 1orang nurse dtng bwk afy. dia suruh bagi minum susu. dan ini la masa yang ummi tunggu2. memberi susu kepada zuriat ummi. satu perasaan yang sungguh indah bagi seorang ibu. alhamdulillah, safiyullah memang sangat pandai hisap susu and ummi dapat bagi kolostrum yang berharga kepada afy. abi tetiba datang turun labor room. wajahnya sungguh berseri2 and hepy je. lebih2 lagi bila menerima ucapan tahniah dari rakan sekerjanya. "honey hadiahkan hadiah yang paling bernilai buat mu, suamiku yang tersyng". xlama pastu ummi ditolak masuk ward yang mula2 ummi masuk malam tadi. afy diletakkan bersama ummi sepanjang masa sbb hospital ini merupakan baby-friendly hospital a.k.a hospital rakan bayi. so, kat sini memang xbleh bwk susu botol. hanya susu ibu sahaja yang dibenarkan.

smpai je ward, nurse suruh buang air kecil. aduh! cmane nie. takutnye. fobia nak g toilet. ummi xpegi pon. tunggu dulu la. ummi baring2 je dulu kat atas katil. lagipon, luka kat bwh tu semakin lama semakin terasa kesakitannya sbb mungkin ubat bius dh xde. safiyullah pulak nyenyak je tido. mata ummi xlepas2 memandang safiyullah. dok pikir ikut sape la nie. ikut muka ummi or abi. hehe. ummi xtido pon padahal dah rase mengantuk n penat sngt. rase nak amek je dukung si kecik tu tapi, ummi xlarat. tapi, ummi dpt jgk la lelap sekejap. ptg tu, abi dtng jenguk ummi sekejap kat ward. safiyullah bukak mata pon macam xbukak sbb mase tu mata die sepet sngt. haha. comel sngttt!! nurse dtg tnye ummi dh g toilet ke belom? alamak! belom lagi. huhu. nak x nak mmng ummi kene pegi toilet. alhamdulillah ok je cume rase pedih sket and ummi ni mmng penakut je lebih.

mak mertua and adik ipar dtg jenguk ummi. mek la yang akan jaga ummi sepanjang beberape hari ummi pantang kat sini. lepas beberape hari, ummi akan balik kelantan. pantang kat sana dengan mak ummi sendiri. ummi kene stay ward dulu sehari n esok baru leh keluar. tapi, kene pastikan safiyullah buang air besar n air kecil dulu utk pastikan xde pape masalah. hubby dtng jenguk ummi skali lagi malam tu. dokong2 afy. bacakan selawat kat afy and main2 dengan afy. then, bila ummi dh ngantuk, abi temankan ummi sekejap tapi, abi plak yang tertido kat atas kerusi sebelah katil ummi. ummi kesian sngt kat hubby. dah la semalam xdpt tido temankan ummi sepanjang malam, hari ni plak oncall. thanks hubby. thanks for everything. luv u so much!!!

to be continued..pengalaman berpantang & jaundice

6 comments:

cik fiza said...

seronoknya... :) very loving couple :)

ssysara said...

alhamdulillah..semoga kebahagiaan ini kekal selama2nya..;)

oozing87 said...

hehe..nice entry
btw, kalo hosp rakan suami plak ape mksudnye?
(sbb penah jumpe ni kat hosp jempol, k pilah dulu)
=p

ssysara said...

thanks iera..hosp rakan suami tu maksdnyer husband bleh masuk temankan isteri mase bersalin dlm labour room..actually kat hosp seremban pon same tapi sbb mase tu tgh HINI..so, suami xdibenarkan masuk menemani isteri..

amiey lee said...

heee berdebar plak tgu hari nak bersalin nih..even anak yang kedua tapi org kata lain2 pengalaman nya..tk sama anak pertama n kedua

ssysara said...

amiey lee: ye la..anak pertama ke, kedua ke, cnfrm akan rase berdebar kan..gudluck!! semoga selamat melahirkan seorang bayi yang sihat..ameen..;)

who's amung us