Friday, June 18, 2010

injection 3 month

hari isnin lepas, ummi n abi xkeje waktu petang sbb bwk afy ke klinik utk injection 3months. ummi balik awal. lepas settlekan sume kerja terus balik and amek afy kat rumah pengasuh. abi plak balik lmbt sket sbb die kene settlekan keje dia kat ward dulu. dlm kol 2 baru abi smpai rumah. solat zohor then baru bertolak pergi klinik. afy plak xtidor sebab kat rumah pengasuh dia tido je dari pagi smpai tengahri. mcm tau2 je nk kene cucuk hari nie. smpai klinik, lepas dftr terus timbang, ukur panjang & lilitan kepala. nampaknya ade perkembangan yang positif. patut la ummi rase bila dokong afy, cpt rase lenguh & ummi dpt rase afy dh semakin panjang. ade sesetengah baju afy kat bhgian tangan, obviously dah senteng. aii, nmpk gayanya kene beli baju baru lagi la nie. haha. alasan ummi nak shopping.

berat afy bulan ni dah 6.4kg berbanding bulan lepas 5.7kg. alhamdulillah ade kenaikan berat badan. lepas settle buat ukuran & timbangan, kene inject plak. awal2 tadi masa kat rumah, ummi ckp2 n pesan kat afy "afy jgn nanges ye bile kene inject nt. afy kuat kan. jgn nanges ye syng". ummi mmng cukup kesian bile tgok afy kene inject. so, abi la yang pegangkan afy mase kena inject. sbb ummi mmng xsnggup nk tgok afy kene inject. mase afy jaundice dulu, abi sendiri yang amek drh afy kat rumah. so, ummi terpaksa la pegang afy. tu pon, ummi pejam mata. bila afy nanges kena cucuk, ummi pon nak nanges skali. oh! itula naluri seorang ibu. sungguh tinggi nilai kasih sayang terhadap anaknya. xsia2 ummi pesan kat afy tadi supaya xnanges. afy mmng xnanges mase kene cucuk. kuat betol anak ummi nie. ikut mcm abi ye. 'sihat' & kuat!! hehe..alhamdulillah kat klinik tu xramai orang. so, sekejap je la n xmengambil masa yang lama untuk menunggu. mungkin sbb ummi dtng waktu petang so, yang dtng pon xramai. balik klinik, ummi & abi mmng agak risau afy demam after injection. selalunya bayi yang menerima suntikan immunisation ni akan demam tapi, xsemua la. ade je yang xdemam. bulan lepas afy xdemam n alhamdulillah bulan ni pon xdemam jugak. syukur sngt. hubby orang yang pling risau if anak & isteri dia demam. lebih2 lagi bayi demam. if dibiarkan and suhu bayi tinggi boleh menyebabkan sawan and masalah2 lain. nauzubillah. semoga afy dijauhkan dari segala penyakit & perkara buruk. ameen. balik klinik, terus balik rumah. xpegi mane2 sbb ummi nak masak gulai daging versi kelantan utk abi. yummy yummy. so, balik terus je la. cume abi singgah kedai mamak sbb nk beli ABC. hehe. lepas habes pantang 44 hari ummi maseh lagi pantang minum ais. boleh la bertahan dalam 70 - 80 hari tapi sekarang dah xpantang dah. dah minum ais dah tapi maseh lagi under control. hehe. ingat nk pantang 100 hari tapi xberjaya. asalkan boleh saje. hehe.

4 comments:

Mrs tEppEi said...

kuat betol afy..x nanges kene enjek ekk? good boy!

wow..3 bln dah 6.4kg??? patotlah lenguh tgn dukung heheh..membesar dgn susu ibu,membesar dgn kuat bagai johan. yeayy!! ^_^

Naurah mase 3 bln baru 5.5kg hihi...beza sbb jantina kott ;p

cik fiza said...

woww... good boy la afy... nnt aunty fizzie blanje makan aiskrim n gula2 ek... :)

ssysara said...

mrs teppei: haah, die xnanges..mase injek 2 bulan hari tu nanges jugak tapi skjap jek..

ikut jantina kot..naurah pon kira bam bam jugak la tu 5.5kg..hehe..chaiyuk2x!!! hehe

ssysara said...

cik fiza: yeay! aunt fizzie nk blanjeeee...;)

who's amung us