Wednesday, June 9, 2010

pengalaman melahirkan safiyullah part 2

Tuesday, 9 March 2010

Hari ni nak g lapor diri kat JKNS..my hubby tanya larat or x nak pegi..ummi angguk2 je..hubby dah mula risau..sbb tiap2 malam ummi nanges tahan sakit pinggang..bangun every hour plak tu..tapi yang peliknya, kul 6 pagi bangun solat subuh, sakit maseh ade tapi xseteruk mase tidur..rasenye ummi mmng xleh baring lama2..sbb tu mase tidur, mesti terbangun..bangun pagi ni, nak g mandi pon jalan smbil pegang pinggang..boleh bayangkan x? Jalan macam nenek kebayan pegang tongkat..huhu..hubby papah masuk bilik air..banyak kali hubby tanya..boleh ke x nk g lapor diri hari nie..and ummi mmng dh bertekad nak lapor diri..ummi n abi siap2 n kami keluar jam 7 lebih..dah siap lapor diri sume, terus disuruh pegi ke PKD rembau..lapor diri kat sana plak..hubby ajar ummi cmane nk pegi rembau..lalu ikut highway..jalan ok berbanding jalan kampung yg banyak lori..lagipon ummi baru pandai bwk kereta n xpenah nk bwk kereta melainkan semasa belajar kereta kat sekolah memandu..lepas tu, mmng xpenah bwk dah..ummi try ingt jalan sebaik mungkin sebab esok nk kene drive sendiri..boleh ke x nie..mcm cuak tp, i have to..actually hubby pon xberapa nk percaya isteri dia ni bwk kereta..lagi2 tgh pregnant pulak tu..tapi, disebabkan oleh si isteri dia nie yang tiba2 ntah dari mana dtngnye semangat yang tinggi, terpaksa la dia benarkan..die yang jadi cikgu kelas memandu ummi bebrape hari nie..cikgu yang garang n tegas..smpai nanges2 ummi..huhu..tapi, i know die buat sume tu sebab die nak ummi cekap n selamat..bwk dh ok tapi parking pulak ade masalh..my hubby ajar parking reverse..mula2 mmng agak susah..tapi, skrng nie alhamdulillah dh terer sket..sket je la..xbnyk..hihi..dh lapor diri kat PKD, ummi kene tinggal ngn hubby kat rembau..kene la balik kol 5 kan sbb dh mula kerja..hihi..kol 5, hubby dtng amek..my hubby suruh ummi bwk kereta..kereta hubby dh la besar..ummi pon xyakin sngt tp buat2 yakin je depan hubby..kikiki..smpai nak masuk tol, abi suruh patah balik ke tmpt keje ummi..sbb abi nak pastikan ummi betul2 tahu jalan n biasa ngn jalan tu..maka, ummi pon patah la balik..alhamdulillah ok je..tapi, biase la cikgu garang tu..ummi asyek kene marah je..;p pinggang ummi masih lagi rase skt..kat tmpt keje mmng xleh nk buat ape..tapi, ade la sket2 keje ummi buat..esok dh rancang nk pegi KK Tampin, nak jumpe PZM kat sane..tapi pegi ngn kereta office..ade driver..sbb ummi xtahu jalan..kang sesat, naya plak ummi..g ngn kereta office senang sket..

Wednesday, 10 March 2010

Hari ni dah kene g keje, drive sendiri..ummi naik kereta abi, abi plak bwk motor je g keje..tmpt keje abi dkt je n die mmng naik moto je hari2 g keje..senang nk parking..die ckp, kat spital susah nk cari parking..dh naik kereta, start enjin sume, mak kat kg call..die tnye betol ke nk bwk kete sendiri tgh2 skt mcm tu? Lagipon die tahu anak die ni xde la pandai sngt bwk kete..risau plak diorang..and ummi yakinkan diorang yang ummi ok..insyaALLAH ok..;) n ummi drive slow je..duduk pon lane paling tepi skali..haha..punye la cuak nk bwk kereta..tp, alhamdulillah ummi smpai jugak akhirnya kat tmpt keje..n hari ni g tampin ngn driver..balik keje pon alhamdulillah xde pape masalah..

Thursday & Friday, 11&12 March 2010

Hari ni ade checkup kat hosp..dh start kene checkup seminggu skali..dh discuss ngn hubby nk mintak cuti awal..2 minggu awal..so, nk mintk surat ngn dr yang slalu check ummi..EDD ummi 28 March..so, sedang elok la mintak cuti 2 minggu awal..sbb rasenye mcm xlarat dah..skt kat pinggang ni yang menyebabkan ummi rase xlarat sngt..hubby teman g checkup hari ni..tapi, die naik ward die dulu sbb ade kerja yang dia perlu selesaikan..so, ummi tunggu giliran 1orng2..bila dr panggil, baru la ummi call hubby..selalunya every checkup mcm tu la..mula2 dtng, kene timbng bert, check urine, n bp..n tanpa disangka, berat ummi turun!! Selalunya, every month mesti naik 3-4kg..pelik plak rasenye..mungkin sbb ummi xde selera makan..dok tahan skt aje kan..lepas tu, bile dr dh panggil, my hubby pon turun ke klinik n teman ummi..staff kat klinik tu mmng dah kenal hubby sbb hubby dah habis posting O&G..alhamdulillah senang sket..jumpe dr.P n hubby tunjuk kat dr.P result CTG hari tu..die terkejut tgok..n kami ceritakan semuanya..n she did another VE..huhu..she said dh terbukak 2-3 cm dah..owh, ade progression jugak akhirnya walaupon slow sngt..n ummi ade bgtahu dr.P yang ummi dh start keje n ummi nk mintak dr. P buat surat supaya ummi dibenarkan amek cuti awal..but, dr.P cadangkan ummi amek MC je dulu 2 hari..n tgok keadaan ummi macam mane hari isnin nt..if ummi xbersalin lagi n ummi perlukan surat or MC baru die akan kasi..betol jugak ckp dr. P tu..lagipon bukaan rahim dah 2-3cm..mane tahu kot2 bersalin esok ke, lusa ke..n ummi agree dgn cadangan dr.P tu..lagipon, ummi baru je tahu if amek cuti awal, nanti cuti bersalin 60 hari akan tu akan ditolak..so, ummi kene masuk kerja awal la..huhu..alhamdulillah ummi ikut cadangan dr. P tu..dr. P jugak suruh hubby bwk ummi g buat CTG skali lagi..lepas tu, hubby hntr balik rumah tapi hubby kene balik hosp semula..tinggal la ummi sorang kat rumah..maka, bermula la detik2 cemas melahirkan afy pada hari tu..nk dijadikan cerita, tibe2 ummi rase mcm ade keluar something..ummi sedikit cuak..belom tgok lagi dh cuak..g toilet n ummi tgok dah ade show..!! Ya Allah..ada darah keluar sket tapi bukan fresh blood..terus text hubby..n he ask me..ade rase skt perut x? fresh blood or blood+lendir? N i replied blood+lendir..tapi xde rase skt kecuali skt pinggang tu je la..hubby reply ‘dun panic..rest&pakai pad..’..that’s all..n ummi pon xcuak sngt la banding ngn mula2 tadi..mase tu kol 3 lebih..ummi buat je keje rumah mcm biasa..n tunggu hubby balik kol 6..show maseh ade..tp, sket je la..xbnyk n skt perut pon belom lagi..malam tu, baru tingt, pampers belom beli lagi..tu la..dok pk lmbt lagi nk bersalin, smpai lupa nk beli pampers..terus ajak hubby g giant..beli pampers..ada hati nk g jalan lagi wpon dh ade show..haha..sbb tingt dr. P ckp, bnykkan berjalan..balik rumah, dlm kol 11 lebih tiba2 ummi rase laen mcm..sblm tu hubby keep on ask me, ‘ade rase skt mcm nk be*** x?’..mcm nk be***? Yup!!! That’s right..i feel it..!! ape lagi, menggelabah la hubby..smpai xtahu nk buat ape..he call mek, ma, n his MO..n sume suruh pegi hosp segera..dlm kol 11 lebih, rase nk be*** tu makin kerap..hubby srh g mandi n die g siapkan ape yg patut..brng2 baby n ummi mmng ummi dh siapkan awal..die just masukkan dlm kete n packing makanan sket untuk ummi makan nt..mase on the way g hosp, skt nk be*** tu, lagi kerap..i jerit kat my hubby “cpt la abg..dh xtahan”..punye la gabra hubby bwk kereta..seb baik hosp tu dkt aje..huhu..dh smpai hosp, xlarat dh nk jalan..hubby amek kerusi roda..ummi duduk je atas tu..best jugak ddk atas tu..siap ade orng tolak lagi kan..1st time naik kerusi roda..haha..smpt lagi..smpai ward kene g screening room dulu..nurse tnye history, amek berat, cek bp n urine..n another VE done by MO..tp, pompuan la..dia la dr-oncall mlm nie..Dr.M namanye..n die ckp dh 3 cm.. hubby bwk masuk ward..ward kelas 1..tapi, ade 2 katil..mase ummi masuk ward nie dh kol 12 lebih..ade 1orng lagi tgh tido..ummi mase ni tgh melawan rase skt yang dtng 15 mins skali kot..xingt dah tapi mase nie skt tu dh laen macam..betol2 rase mcm nk be***..hubby plak keep on ask me..ade rase mcm nk be*** x? Ade rase mcm nk teran x? Huhu..kdng2 tgh rase skt tu mcm rimas plak ditanya mcm tu bnyk kali..hubby ku oh hubby ku..bile hubby bnyk kali tnye..ummi ckp kat hubby “dah la..jgn la tnye lagi”..huhu...padahal, lepas afy lahir sume, baru la ummi tau, hubby tnye tu sbb itu penting..n ummi pon tergelak sendiri..hihi..xpasal2 kene marah..;p actually, husband xleh tunggu dlm ward..nurse yg bgtahu..bila ummi dpt tahu hubby xleh tunggu, ummi rase sedih sngt..dh geleng2 kepala kat hubby nk bgtahu hubby ‘jgn tinggalkan ummi’..hubby pon rase kesian n die mintk kat nurse nk stay..alhamdulillah nurse kasi..bila baju sume dh tukar, ummi cuba nk tidor, tapi mmng xbleh..dgn wayar mesin CTG berserabut kat perut ummi..dgn rase sktnye lagi..masih terngiang2 lagi bunyi mesin CTG tu kat telinga ummi nie.huhu..hubby plak kesian je ummi tgok..tido kat atas kerusi..tersengguk2..tangan hubby xlepas pegang tangan ummi..sbb mase ummi tgh tahan skt, ummi akan pegang kuat2 tangan hubby..mase ummi tgh tahan skt, hubby keep on mengingatkan ummi supaya menyebut nama Allah & baca doa bnyk2..sakit nya hanya Allah dan ibu2 yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu..mase tu terdetik kat hati, pasni dh xnak dah..haha..mase tu je la..bile baby lahir, skt sume dh lupe..lebih kurang dlm kol 3 pagi, bile hubby tgok ummi maken sakit, hubby decide nk buat VE lagi..ye, ummi mmng dh xksh dah brapa bnyk VE nk buat, yg penting, baby nie cpt2 la keluar..n abi ckp, dh 4cm!!! Yeay!! Boleh masuk labor room dah..if 4 cm mmng dh dibenarkan masuk labor room dah..hubby amek kelengkapan baby bagi kat nurse..baju sepasang, kain lampin & selimut..ni utk dipakai sejurus selepas baby lahir ke dunia..g labor room naik kerusi roda..xlrt dh nak jalan..hubby yg tolak..nurse pon ade same..berdebar sungguh nk masuk labor room..mase otw tu, dok pk mcm mane la keadaan labor room tu? Sblm nie tgok dlm tv, labor room versi omputih..kat malaysia, xthu la cmne..smpai labor room, ummi xnk tgok sekeliling pon..tunduk saje..huhu..tapi, suara2 ibu2 tgh meneran dan berjuang melahirkan baby xdpt ummi nk elak..psiko sungguh..labor room kat hosp ni bukan la sprt yang aku gmbrkan..bayangkan la, suara2 ibu2 tgh menahan kesakitan pon ummi bleh dgr..aduh! ummi disuruh baring atas katil..n skali lagi,sebenarnya suami xleh temankan isteri semasa bersalin disebabkan oleh wabak H1N1..tapi, sebab sume nurse n doctor kenal hubby, maka mereka benarkan hubby teman ummi..ummi diberi layanan yang baik..hubby pulak sentiasa menemani ummi sejak mula smpai hospital smpai la sekarang..alhamdulillah..ummi dok tunggu2 jugak ubat utk be*** diberi kepada ummi, tapi, xde pon..sbb mengikut ape yg ummi baca, ibu disuruh membuang dahulu sebelum bersalin..hubby pon xckp pape, so, biar je la..hehe..sepanjang berada dalam labor room, hubby xberhenti2 mengingtkan ummi supaya banyakkan berzikir, berdoa n sebagainya..n setiap kali ummi menahan sakit, tangan, baju & tengkuk hubby menjadi mangsa..seb baik baju xkoyak aje..kol 4 pagi smpai waktu subuh ummi xdpt tido ngn nyenyak...semakin lama sakit semakin kerap..dpt tertido sekejap je..dlm mase 10 mins mesti ummi akan terjaga sebab sakit..lepas skt ilang ummi tido balik..ummi xamek epidural sbb hubby xsarankan ummi amek..nurse just bagi penthadine and ethonox gas jek..smpaikan ummi rase lalok jek..mata pon nk xnak je bukak..tapi, ummi rase skt xilang2 jugak wpon gune mende tu.. dlm kol 5 pagi, nurse buat VE lagi..mase tu dh bukak 5cm..alhamdulillah..dan diorng jangkakan ummi akan bersalin pagi esok..pagi esok? Lamanya? Kenapa x skrng? Huhu...tapi, masa ni air ketuban belom pecah lagi..diorng ckp MO akan pecahkan if xpecah sendiri kol 7 pagi esok..uih, lamenyer..kol 6lbh, hubby mintak ngn ummi nak balik sekejap sbb hubby kene solat n siap2 tukar baju keje..n ummi relakan hubby balik wpon ade sket perasaan xrela..mase hubby balik, nurse yang baya2 ma&mek jaga ummi..mase ummi skt, ummi pegang tgn nurse tu..alhamdulillah nurse tu sngt baik..rela je tangan die menjadi mangsa..hehe..hubby dtng balik dlm kol 7..Dr. M dtng pecahkan air ketuban guna satu alat yg panjang..sungguh menyeramkan..terasa basah n bnyk sngt air keluar..pastu diorng keluarkan air kencing skali..rase pedih..huhu.. xingt dh kol bape, tetibe, mase tgh menahan skt dlm labor room tu, di saat2 genting tu, hp hubby berbunyi..ma kat kg call...smpt lagi hubby angkt..yg ummi dgr, hubby ckp “sa’ra tgh tarik2 baju hamzah nie..die tgh tahan skt”..huhu..hubby xberhenti2 memberi semngat kepada ummi..ummi mase ni dh berada dlm kepenatan yang amat sngt..bibir pon berdarah sbb xminum air..ummi mintak air ngn hubby..ummi ckp kat hubby ummi dhga..hubby curi2 g amek air sbb mmng xleh bagi ape2 pon semasa nk melahirkan..tetibe MO hubby nmpk hubby curi2 amek air nk kasi kat ummi..dh kene tegor ngn MO tu..xdpt la nk bg ummi air..n nurse yang baik tadi dtng..curi2 bagi air kat ummi tapi sket je..lbh kurang dlm 5-10ml je..dlm bekas sebesar bekas eye drops tu..alhamdulillah ade nurse yang baik..die suruh basahkan bibir supaya xkering n berdarah..tetibe ummi rase skt tu dh laen mcm plak...rase mcm ade something nk kuar ikut bawah..ni la die rasenyer yang hubby asyek dok tanye2 smlm tu..yes!! that’s it..rase macam ade something nk kuar tapi kite xleh kuarkan lagi..kene tahan dulu dari teran..kepit la kaki tu..xleh kangkang luas2..nk elakkan dari meneran..mase nk tahan dari teran tu, ya Allah, sungguh menakutkan bile ingt balik..mase tu la rase dh xtahan sngt..tapi, seriusly, sakit mcm mane pon mase dlm labor room tu, ummi xkeluarkan walau setitis pon air mata..cume ngadu kat hubby..ummi dh xlarat sngt dh..ummi rase mcm penat sngt dah..n mase tu la hubby ckp perasaan kesian kat ummi semakin mendalam n die mula rase sedih tgok keadaan ummi..sblm tu ummi ade ckp kat hubby, ummi xnk ceaser..n hubby ckp no..ummi xkan kene ceaser..insyaALLAH..sbb mase tu ummi rase pelik kenape lama sngt amek mase nk kuarkan baby..sbb wpon bukaan rahim dah 10 cm tapi, ummi still xdibenarkan meneran n kuarkan baby..lebih kurang kol 8, diorng buat VE n cek bukaan rahim dah 10cm tapi ade masalah..rupa2nya kedudukan baby OP position..maksudnya, muka baby memandang ke atas..sepatutnya bila dr sambut, muka baby menghadap ke bwah..ya Allah, n ummi xberhenti2 berdoa..mase antara bukaan rahim 10 cm sehingga ummi dibenarkan meneran adalah sngt lama..smpai ummi tnye abi..bila ummi boleh keluarkan baby nie..bnyk kali ummi tnye..pagi tu jugak, dr. P dtng jenguk ummi kat dlm labor room..die sanggup dtng dari klinik pakar sbb nk jumpe ummi n bg kata2 semangat bila die dpt tahu dari staff klinik yang wife dr. Hamzah dh nk bersalin..dr. P sangt baik n mase tgh ckp2 ngn die tetibe skt dtng..ummi tahan skt n ummi tetibe je tarik white coat dr. P..dr. P layankan saje n tersenyum..hihi..malu plak bile ingt balik..dlm kol 9 kot baru la ummi betol2 disuruh teran..mula2 diorng suruh ummi pegang kaki sendiri..lipat kedua2 kaki ke punggung n pegang..tapi mase tu ummi mmng xkuat n xlarat..tp ummi cuba jugak 2-3 kali teran tapi xbleh..ummi xkuat..lepas tu la baru diorng amek pemegang kaki letak kat tepi katil n ikat kaki ummi..mase tu rase kuat sket nk teran..ummi cuba lagi teran tapi, xberjaya jugak..kedudukan baby OP position menyebabkan kepala baby susah nk keluar..mase tu terdengar la kata2 semngat dari nurse2 n dr2..tetibe je katil ummi menjadi tumpuan..ummi dikelilingi oleh beberape orang nurse, 3 orang MO and 1orng specialist..termasuk hubby..semuanya xketinggalan memberi kata2 semgat..

‘puan, teran sket lagi!!!..sket lagi..!!! tarik nafas panjang2..!!!’ lebih kurang mcm tu la...

Bila ummi xberjaya,’tarik nafas balik!! Tarik nafas panjang2!!! Terannnnn!!!!! Lagi..lagi dan lagi..’..haha...

Satu masa tu,’ok, dh nmpk kepala dah nieeee!!! Nmpk rambut dahhh...’ diorng suruh ummi pegang...yeee!!! dah rase rambut anak ummi..membuatkan ummi rase lagi bersemngt nk teran..hubby kat sebelah pon xputus2 bagi semangt..die ajar ummi cmane cara nk teran..he support me habes2an..die ckp cara ummi teran tu dh betul dah cume ummi kene kuat sket je lagi..

Bile dh lama sngt, tapi maseh xberjaya jugak MO tadi ckp “saya bagi awak chance 2 kali lagi teran..kalu x, kite vakum la..kesian kat baby awak nie”...ya Allah nk vakum ke? Hubby ckp mase tu peralatan vakum mmng dh disediakan dah..tunggu mase nk vakum je..ummi yang mmng xnk anak ummi divakum terus bertekad nk teran betul2..and ummi kumpul tenaga ummi sehabis2nya utk teran..ade 4 orang (2 dr n 2 nurse), tekan perut ummi mase ummi tgh teran..alhamdulillah, ummi kuat n dgn bantuan tu, safiyullah selamat lahir ke dunia..alhmdulillah tepat jam 9.43 pagi jumaat, safiyullah selamat dilahirkan..hubby tersenyum lega n give me a kiss kat dahi..wah! so sweet..hehe..n ummi pulak rase lega yang teramat sngt dan mengucapkan rase syukur yang xterkira..nurse letakkan safiyullah kat atas badan ummi n suruh tgok, boy or girl..mmng seperti yang dijangkakan..boy!!..tetibe dgr safiyullah menangis..sakit dh lama ummi lupakan bila tgok safiyullah yang selamat dilahirkan tu..abi amek safiyullah dan azankan sebelah ummi..sungguh indah perasaan itu..bila melihat zuriat ummi & abi selamat dilahirkan dan diazankan oleh suami tercinta..hubby ade cerita balik kat ummi if baby OP position mmng akan end up dgn ceaser..tapi dalam kes ummi nie laen plak..atas usaha ummi sendiri, ummi berjaya lahirkan safiyullah tanpa epidural n normal birth..alhamdulillah..bile dh settle sume, hubby call n sms everybody..hubby masuk balik dlm labor room n bagi ummi fon sbb hubby kene masuk keje balik..hari nie hubby on-call, xdpt nk mintak cuti n cari orang utk ganti dia last minute..so, hubby xcuti..lagipon ummi mmng ade kat hospital yang sama..so, ummi xkisah la..as long as hubby leh dtg jenguk ummi sekjap2 pon dh kira ok..


to be continued : pengalaman kene jahit plak..

6 comments:

cik fiza said...

uwaaaa.... sgt suspen!!!
tahniah2 bjaya juga meneran wpn payah... xtau fizzie nnt cmne huhuhu

ssysara said...

thanks a lot fizzie..insyaALLAH bile tibe mase u nt, u pon akan kuat..demi baby yg dikandung selama 9 bulan..

oozing87 said...

bestnye...teringat ms posting 0&G dulu
bile tnye moms kat ward pengalaman diorg, ade la cite..tp x detail camni...hehehe...bagus, bt bakal2 ibu nnt=))

cepat la post pasal episiotomy plak kak saraa
x sabar nak bace, hehe!

cik fiza said...

I sgt kagum ngan u my dear.. i pn nk jd super mom cm u juga insya Allah :)

sHarEna said...

hoho berjaya tanpa vacuum yer. kite x berjaya sbb ade darah tinggi time pegnen. Dr. xnk kite stressed out so cepat je buat episiotomy (betol ke eja nie?;p) & gune vacuum bile dh nmpk kepala baby. epidural pn terpaksa amek sbb darah tggi la jugak. nama pon kene paksa bersalin (induced) -_-"

ssysara said...

iera: akak citer ni pon utk kongsi pengalaman akak..hehe..akak dh smbng dah..g baca..;)

fizzie: supperrr mommmm!!!! hehe...insyaAllah fizzie.i doakan u..

sharena: alhamdulillah x vakum..xpela, setiap orng laen pengalaman bersalin kan? apepon, yg penting bb kite sht..insyaAllah..;)

who's amung us