Thursday, March 15, 2012

birth story part 2

Hubby bangun dan die plak yg panik sbb dlm kereta penuh brng2 yang dikemas semalam. Kereta ummi plak dah dekat rumah baru. Takkan nk bwk ummi g hosp naik moto kot. So, he decide nak g hntr brng2 tu dulu ke rumah baru. Nasib baik xjauh. He ask me samada boleh tahan ke tidak. I said 'still boleh tahan' dan relakan dia pergi sambil berdoa dan memujuk hati tiada ape yg akan berlaku. Hubby ada cerita balik pengalaman dia hntr brng2 kol 4 pagi. Macam pencuri di rumah sendiri plak. Haha. Xlama pastu hubby balik. Alhamdulillah. Ummi tetiba rasa nak g toilet. Hubby pesan jgn teran kuat2 nanti lain plak yg kuar. Hubby tlng conduct pernafasan utk hilangkan rase sakit. Masa anak 1st xbuat pun. Tahan macam tu je. Kali ni rase sakit contraction tu boleh control. Dan satu lagi, application 'contraction calculator' sangat membantu. Boleh download dekat market. Bila sakit datang,terus tekan dan boleh bantu kita kira sakit dtng brape kali dlm mase 10 mins serta brape lama sakit tu dtng. Tetibe rase nk g toilet.


Kali kedua masuk toilet tetibe ade drh+lendir. Owh. Now, baru rase yakin yg ummi dah nk beranak dah! Baru rase neves! Panggil hubby dan terus die ckp jom, kite g hosp. Ummi mintak hubby call bbsitter afy dan hntr afy dulu. Alhamdulillah makcik ros ok dan boleh jaga afy. Memandangkan hari ni hari sabtu kan takut die ada plan lain. Lepas subuh, baru bertolak ke hosp. Mase tu contraction dah strong. Dah 3 in 10 kot mase tu. Terus ke screening room dan my hubby request nk buat VE sendiri. My hubby buat VE sambil pegang my handbag kat bahu ok. Just imagine. Haha. Dan, seperti mane yg dijangka, dah 4 cm! Ummi diberi baju pink dan dtng seorang doktor chinese lady. Die ckp kene buat VE skali lagi sbb prosedur hosp. Walaupun telah dibuat oleh suami saya seorang doktor but needs to reconfirm. Seorang staff kat situ pun ada bgtahu xleh conduct sendiri sbb ethics. Etika seorang doktor tidak boleh merawat keluarga sendiri. So, dr tadi buat VE. confirm 4 cm. Kul 7 kalu xsalah baru dibawa ke labour room. Neves sungguh. Masa tu hubby xtau g mane. Nurse yg tlng tolak ke LR. fuh! Masuk LR lagi neves. Nampak katil yang akan digunakan utk berjuang. Ummi masih lg mengamalkan teknik pernafasan. Diorng suruh naik katil. xlama pastu hubby dtng. Teman ummi. Tgh2 dok tahan sakit tu dgr diorng dok ckp2. Nape xtunggu esok? Leh masuk paper bb thn baru. Mane boleh tahan2 kalu dh sakit. Huhu.


Dgr jugak my hubby request dr perempuan yg conduct delivery. Alhamdulillah. Duduk dlm LR tu dgr2 jgk bunyi baby nangis. Masa tu ummi doa cpt2 la baby keluar. Dah x sanggup nak tahan. Huhu. Sakit makin kerap dan sakittt. Lengan,bahu, baju hubby menjadi mangsa. Hubby relakan aja. Kata-kata semngat xputus diberikan. Seorang nurse tawarkan nk cucuk pethidine x? Utk kurangkan sakit. Ummi geleng kepala. Banyak kali diorng tny. Ummi geleng kepala sbb ummi rase sama jek. Xde bza pun. Huhu.


Kali ini, 2 orng SN dan1 orang MO yang tolong. Tetibe dtng sorang lagi nurse dan nurse itu adalah nurse yg tlng deliver masa 1st baby dulu. Sangat baik. Selama dalam LR tu adala beberape kali kene seluk. Xsuka tp terpaksa. Lebih kurang dkt2 kol 9 kot baru la dibenarkan utk teran. Masa tu sume dah standby. Bnyk kali gak percubaan utk meneran dilakukan. Hubby mmng xputus2 bg kata2 semngat. Nurse yang baik tu pulak xputus2 bc doa kuat2. Kali keberapa xingat baru la berjaya keluarkan kepala baby. Dan perlu teran sekali lagi utk keluarkan bahu bb. Bila bahu dah keluar hubby cpt2 tgok boy or girl. Dan terus bgthu. Kite dapat baby lelaki! Again! Seorang lagi little mujahid telah lahir kedua. Ikhlas ummi ckp ummi xkisah. Asalkan dua2 sihat walafiat. Alhamdulillah. Lega sngt dan baru la terasa penatt! Baby diletakkan sekejap kat atas dada ummi dan ummi dpt menyentuh anak ummi. Assalamualaikum syg! Dan slps tu bb dibawa utk ditimbang dan dibersihkan. Hubby pun ikut sama utk tengok. Dia datng balik dekat ummi dan bgthu 3.45kg syg! What? Nape berat sngt? Haha. Malam sebelumnya timbng 3.1kg. Ingtkan bb akan kuar lebih kurang Afy jek. Hihi. Apepun. Syukur bnyk2.


Hubby dah kena balik rumah sbb bnyk lagi kerja yang perlu dilakukan. Bayangkan kami hanya lakukan lbh kurang 20% sahaja urusan pindah sama-sama. Yang lain semua hubby uruskan sendiri. Pada hari ummi keluar ward, everything settled. Ummi hanya goyang kaki shj. Semua suami yang uruskan. Allahuakbar! Itulah pengorbanan seorang suami dan ayah. Dia bnyk berkorban utk mendapatkan rumah ini hanya dalam masa 3 bulan shj. Alhamdulillah.


Owh lupe nk bgtahu. Kelahiran kali ini xbnyk pun kena jahit. Hubby ckp sket jek. Dipanggil sbgai 'skin nick'. Alhamdulillah. Maha suci Allah. Rasenye itu shj pngalaman ummi. Setiap anak lain2 kesakitan semasa melahirkan. Afy dulu lama sngt dok dlm LR. lbh kurang 7 jam. Kali ni hanya 2 jam lebih shj. Thank you Allah.


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

F a i z a h ' s said...

Syukur alhamdulillah...sonoknya hubby doctor...leh dia buat VE...Huk3...sy anak 1st czer...kali ni xtaula mcm mana...harap2 blh normal...takut pun ada...doakan sy

ssy said...

Alhamdulillah..insyaAllah..xlama lagi dah kan? Sy doa semoga semua berjalan lancar dan ibu&baby selamat..ameen..

who's amung us