Friday, February 25, 2011

Tips penjagaan gigi bayi

Assalamualaikum,

kali ni ummi nak share mengenai penjagaan gigi bayi & kanak-kanak. dah lama dah surf internet mengenai tips penjagaan gigi bayi ni.. ummi betul2 terlupa yg ummi sepatutnya awal2 lagi pergi tanya doktor gigi or staff dkt klinik ummi tu. bnyk info yg ummi dpt ptng tadi. mcm mane leh terlupa ntah. padahal bilik ummi sebelah je dgn klinik gigi tu. jadi, nk share sket info utk mana2 mommies yg tgh mencari info atau tertanya2 cara penjagaan gigi bayi.

masa sessi consultation ptg tadi, mereka ckp gigi afy sihat cume lambat sket tumbuh. gigi afy skrng dah 6 btg. 4 atas 2 bawah. tp xpe. lagi lambat gigi tumbuh lagi bagus. penjagaan gigi bayi ni kan susah. lagipun mereka belum pandai nk gosok gigi dan jaga gigi sendiri kan? jadi, jgn risau kalau anak anda x tumbuh gigi lagi. ok, kat bwh ni ummi listkan tips bagaimana nk elakkan gigi anak anda rosak.

1/ elakkan bayi tertidur selepas minum susu atau ape2 air yang manis. jadi, kalau dah nampak anak dah mamai2 terus bagi air masak untuk wash his/her mouth.

2/ beri makan makanan yang sihat & seimbang kepada anak dan kurangkan makanan manis spt aiskrim, coklat, kek dan sebagainya.

3/ sila bawa anak ke klinik secara berkala untuk monitor kesihatan gigi mereka seawal usia 1 tahun.awalnyer? yer, seawal 1 tahun supaya anak kita dpt membiasakan diri dan xtakut nak g klinik gigi atau bile doktor gigi dtng buat rawatan gigi kat sekolah. staff tu ckp budak2 sekolah skrng ni dah pandai yang koyakkan kad rawatan gigi sbb takut nk jumpe doktor gigi. selain tu, ada jugak kes yg melarikan diri.

4/ kalau nmpk gigi anak anda dah ade tompok2 putih, cpt2 bawak ke klinik sbb itu tanda awal karies gigi.

5/ ada bnyk cara nak bersihkan gigi anak iaitu :

- TOWEL LEMBUT & BERSIH - cara yg paling senang dan berbaloi2..hehe



- FINGER TOOTHBRUSH - sesuai utk bayi dan agak senang berbanding gune berus gigi. alat ni lembut dan xkeras. saya ada pegang dan sentuh tadi.

credit to google

- BERUS GIGI KHAS UNTUK BAYI - direka khas supaya berus gigi ni x ter'push' into the throat.

lebih kurang gini la gmbrnye...credit to google

6/ ubat gigi yang berflourida penting yer..tapi xdigalakkan ubat gigi yang berperisa kerana mereka akan telan dan seterusnya akan menyebabkan toksik dalam badan. x elok utk kesihatan. so, xdigalakkan guna ubat gigi yang berperisa.

ok..itu sahaja..nt kalu ade info2 terbaru lagi mengenai penjagaan gigi, ummi akan share...;)

mutiara kata: Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.

4 comments:

bonda dadif aka akish said...

alemak..selalu bagi dadif susu b4 tdo..haih...pasnih akan diawalkan sedikit..

=)

ssy said...

tu la..selalu buat kan? sbb bile kenyang baby terus tido...xpe..lpas ni kite praktikkan...

Princess of Sun said...

kalau susu ibu camner ekk? kdg2 dia nak menyusu time tgh tidur...

Aleeya Natasya said...

mohon berkongsi ye..saya ingin share post tips ini di FB

who's amung us