Wednesday, August 18, 2010

check up 5 months..

salam..selamat berpuasa buat semua..huhu..dah seminggu lebih berpuasa, baru nk wish..hmmm...alhamdulillah puasa kali ini sudah bertiga..kalau dulu berdua..sekarang bertiga..seronok sangat..sebelum ummi bercerita mengenai checkup 5 month afy, last entry ummi adalah mengenai sambutan minggu penyusuan susu ibu peringkat daerah..alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancarnya..pertandingan memasak, ceramah, kuiz semua tu dapat berjalan dengan baik..hasil usaha ummi xsia2..walaupun majlis bermula agak lambat, tapi atas kerjasama semua, ummi berpuas hati..alhamdulillah..program pertama yang ummi handle setelah 3 bulan bekerja..banyak lagi program2 yang ummi kene buat..

hari jumaat lepas (13.8.2010), ummi bawak afy ke Hospital seremban untuk amek suntikan 5 bulan..selalunya ummi bwk afy ke klinik kesihatan je tapi memandangkan ummi n abi terlalu bz and xdpt cuti, we decide nak bwk afy ke hosp seremban tmpt abi kerja..lagipon, batuk afy xhilang2 sejak sebulan yang lepas..ummi sangat risau..tapi, afy hanya batuk shj and xde demam, selsema or penyakit2 lain..so, we decide nak bwk afy ke klinik paeds hosp seremban..amek suntikan and bwk afy jumpe pakar paeds kat sane..abg kenal pakar paeds tu..mula2 smpai kat sane, afy ditimbang n his weight pada umur 5 bulan adalah....7.4kg! semangantnyer anak ummi..alhamdulillah ade kenaikan berat walaupun xbnyk mcm sebelom nie..lagipon ummi risau takut afy xcukup minum sebab petanda2 die mula nak makan tu dah ade..tapi, insyaAllah, pada umur afy 180 hari, ummi and abi akan bagi afy makan..itulah yang dipanggil sebagai exclusive breastfeeding..tidak memberi ape2 pada bayi selain susu ibu dan memulakan makanan pelengkap pada umur 6 bulan..kene ingat 6 bulan..dan jangan bagi pada umur 4 bulan, 5 bulan, or sebelum smpainya umur bayi tersebut 6 bulan @ 180 hari..

lepas timbang n ukur tinggi, abi bwk afy jumpe pakar...abi cerita balik history afy kat pakar tersebut..afy diperiksa..n kene buat x-ray..ummi pon xtau nk explain term2 medical nie..setakat no murmur tu ummi tau la..haha..yang penting ummi doakan afy sihat dan jauhi afy dari penyakit asma..n alhamdulillah afy sekarang semakin sihat..batuk pon dah kurang cume selepas kene suntik, afy demam..suhu badan afy mase kami cek, 38.1..punya la terkejut and terus bagi afy antibiotik serta sejukkan badan afy dengan air..weekend kami hari tu dihabiskan dengan menjaga afy yang sentiasa menangis sbb xsihat..masa afy demam, kami risau sebab kami xpernah tgok n dgr afy nanges teruk mcm tu..tapi, walau macam mane teruk pon afy mase tu, die sempat hadiahkan senyuman buat abi n ummi..mungkin die nak bgtahu ummi n abi yang die ok and die xnak kami risau..walau apepon alhamdulillah hari ahad, afy getting better..suhu badan afy kami sentiasa cek..setiap sejam sekali..kdng2 xsmpai sejam, dah cek..haha..punye la risau..

mengenai puasa tahun 2010 nie, ummi and abi sngt happy sebab berpuasa ditemani oleh si kecil kami..afy membenarkan kami solat maghrib, isyak dan tarawikh berjemaah sama2..even sebelum2 nie pon die mmng membenarkan kami solat fardhu berjemaah..dan die tidak menangis semasa ditinggalkan sorang2..alhamdulillah, afy seorang anak yang senang dijaga..abi dan ummi sentiasa doakan afy menjadi anak yang soleh..ameen..

fuh! entry marathon betol nie..hehe..k la..next time ummi sambung lagi..bye! selamat berpuasa..salam

3 comments:

cik fiza said...

selamat berpuasa juga ummi sara.. rindu nk berbuka puasa bersama2 u mcm masa study dlu :) kirim salam Dr. Hamzah yer hehee

kmieja said...

salamss ummi & afy:)

selamat berpuasa juga:)

ssysara said...

cik fiza : selamat berpuasa fizzie..i pon rindu kenangan itu..hukhuk..raya nt jgn lupa dtg umah i..nk jumpe u..eh, u g umah oai x nanti?

kmieja: selamat berpuasa kmieja! ;) kmslm kat ur child k..

who's amung us